Много голяма част от българите, работещи зад граница, не знаят, че

...
Много голяма част от българите, работещи зад граница, не знаят, че
Коментари Харесай

Германия връща средно по 1000 евро надзвети данъци на българи

Много огромна част от българите, работещи зад граница, не знаят, че могат да употребяват разнообразни облекчения и отстъпки и по този начин да понижат подоходния си налог. В момента единствено в Германия да вземем за пример се трудят към 360 000 наши сънародници, а цели 40% от тях не са се възползвали от правото си да изискат от немската хазна да им върне надвзетия налог. В същото време работещите в Германия и Холандия българи, които са наясно с тези благоприятни условия, са си възстановили приблизително по 804 евро надплатени налози за предни години, като има и сензитивно по-големи суми. Това демонстрират данните на консултантската компания RT Tax. 
Подобни цифри дава и Тaxback.com, като напомня, че в Германия данъкът върху високите заплати стига до 42.5% налог приход върху работната си заплата и че междинната сума на възобновените налози е 1020 евро на човек. 

|Не е загадка, че налозите върху приходите в западните страни са доста високи, само че пък работещите там имат много облекчения -  необлагаем най-малко, великодушни отстъпки за деца, приспадане на платени наеми и самолетни билети и така нататък Консултантите показват и редица случаи, в които е допустимо връщане на надплатен данък за работа в Германия:  

вашият годишен приход е бил по-ниска сума от необлагаемия минимум;  били сте на повърхностен работен ден или на краткотрайна работа в Германия; изпращали сте пари на родителите си или други членове на фамилията на Ваша прехрана в България; плащали сте наем и в Германия, и в родината си; плащали сте самолетни билети до и от Германия; имали сте служебни разходи  -  например за пътуване; не сте попаднали в вярната категория за данъчно облагане.

В Германия има и специални преференции за фамилиите - по-ниски данъчни ставки и по-висок необлагаем най-малко.  

В някои страни има алтернатива да кандидатствате за връщане на надзвети данъци не единствено за завършилата, но и за предни години. Във Англия да вземем за пример може да ви признаят суми за възобновяване за 4 години обратно. 

 Tips on how to get tax fit prior to filing your tax return | UNSW Newsroom

КАМПАНИЯ 

В повечето страни от Европейски Съюз акцията за подаване на данъчните заявления към този момент тече - както и в България, което значи, че е добре хората да са осведомени с методите да намалят съвсем законно облагането. В Германия и Холандия новата данъчна година започна на 1 януари, данъчните заявления се попълнят и подават до началото на пролетта и българските жители, работили в двете страни сред 2016 и 2020 година, към този момент могат да заявяват приходите си и да изискат прилагане на съответните облекчения, показват от RT Tах, като акцентират, че възобновяване на налози е изцяло законно.  

" Хората не са задоволително добре осведомени какви са правата им. Случва се да приказваме с българи, които от години работят в чужбина, само че не са и чували за връщане на надзвети налози. Ако не си потърсите парите, те остават в съответната страна, в която сте работили. Миналата година не са поискани общо 3.2 милиона евро. Те не са влезнали нито в джобовете на хората, работили за тях, нито в бюджета на страната ни ", разяснява Росен Ковачев, управител на консултантската компания.

За да се употребяват опциите за понижаване на облагането, към данъчната декларация би трябвало да се приложат съответните документи - за добитите приходи, за удържаните към този момент налози, за основанията да се употребява едно или друго облекчение (фишове за заплати, записка от работотодателя, фактури за разноски и т.н.) 

СТРАХОВЕ

Някои гурбетчии се тормозят, че в случай че изискат връщате на налог, това може да им попречи за ново предопределение на работа в съответната страна или пък да ги лиши от обществено обезпечаване или да се отрази на бъдещата пенсия. Няма никакви учредения за подобни страхове, твърдят данъчните експерти. Ако вашият шеф е начислявал дължимите вноски и налози върху заплатата или хонорарите, всичко е наред и никой няма да посегне на пенсионните ви права.

Разбира се, данъчните правила в обособените страни много се разграничават и не всеки може да се оправи в тях и да изследва какви отстъпки и обезщетения може да употребява. Има огромен брой компании, които са се специализирали в бизнеса " възобновяване на налози от работа в чужбина " и оказват помощ за уреждането на формалностите против комисиона - % от сумата, която съумеят да възстановят на клиента. Има и безвъзмездни е-калкулатори за пресмятане на надплатения налог.  

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР